Workshop Core Stability en Recuperatie

Woensdag 19 maart is het de eerste keer dat de leden van de Twentse Waaijer elkaar treffen zonder dat er gefietst zal worden. Deze woensdag staat in het teken van de eerste Themasessie waarin we 2 leuke sprekers ontmoeten. De themaavond werd gehouden bij onze thuisbasis in Rossum, Sportschool Bossink.

Als eerste zijn we aan de slag gegaan met Alessandro Schoenmaker, de fysiektrainer van FC Twente. Het plan om een uur aan de slag te gaan met core stability oefeningen leek onze trainer (en Maarten) iets te veel van het goede gezien onze fitheid J. Daarom werd besloten dit aanzienlijk in te korten en een paar andere leuke teambuildings- en coördinatie oefeningen te gaan doen.

Alessandro maakte de koppeling met het voetbal waar veel spelers met verschillende nationaliteiten (en dus ook cultuur en taalbarrières) met elkaar moeten samenwerken een contact komen. De overeenkomsten met onze Twentse Waaijer waren snel te vinden. Een nieuwe groep mensen die elkaar nog maar kort kent met verschillende achtergronden maar 1 passie, de MTB.  Maar kennen we elkaars namen al? Door de oefening van Alessandro zit dit nu wel goed. In een balspel zijn alle namen zo vaak voorbij gekomen dat deze er goed ingehamerd zijn.

In een ander balspel werd onze denkkracht geprikkeld. Meerdere ballen in het spel, namen  noemen en bepalen naar wie de eerstvolgende de bal moest gooien hebben de geest geprikkeld en zorgde ook voor de nodige humor. Deze oefeningen worden bij FC Twente onder regie van  Alessandro ook vaak gedaan. Dit stimuleert snelheid van denken, creativiteit, oplossingsgerichtheid. Allemaal zaken die wij in het bedrijfsleven ook nodig hebben om te presteren.

In de verschillende coördinatie oefeningen (ballen gooien en vangen) werd onze motoriek en coördinatie flink geprikkeld. Dan valt wel op dat aan onze coördinatie nog veel te verbeteren is. Het is lastig om onze ledematen in verschillende combinaties goed aan te sturen. Links uitstappen, rechts vangen. Rechts uitstappen rechts vangen etc etc. Het is mij in ieder geval niet meegevallen.

En dan tot slot de core stability (buik, rug.) oefeningen. Absoluut noodzakelijk om de goed te trainen. We hebben verschillende oefeningen gedaan die we ook prima thuis zouden kunnen doen om onze core te versterken. Een sterke core maakt het fietsen makkelijker. Zorgt voor een betere houding. Een betere houding zorgt voor meer lucht etc etc. Ik moet dit volgens mij elke avond maar even gaan doen J.

Tijdens deze oefeningen werd er links en rechts al gepuft en gesteund. En volgens mij zijn we met oefeningen van 15 seconden flink gematst. Dus.. Nog veel werk aan de winkel.

Al met al een zeer leuk en leerzaam uurtje onder leiding van Alessandro.

Na het douchen onder het genot van een drankje en heerlijk gezonde hapjes kregen we een verhaal te horen van Reza Hormes-Ravenstijn. Zij is Health Coach bij Lifequard, rijdt al jaren MTB en veldrijden op nationaal en internationaal top niveau en zal de Waaijer in Nijmegen opstarten.

Haar verhaal over energiebalans, voeding, slapen was voor sommigen van ons confronterend. Hoeveel uren slaap heb je nodig om goed te functioneren was een van de vragen die zij ons stelde. Ongeveer 7-8 uur per nacht waarbij de eerste 4-5 uur dienen voor het fysieke herstel maar de uren daarna voor het geestelijke herstel. Slaap is dus absoluut erg belangrijk. Zowel voor topsporters als ook voor ondernemers J en ja ook de accountant in de eerste maanden van het jaar, Peter.

Wat is de belangrijkste maaltijd van de dag? Dat is natuurlijk het ontbijt (om de verbranding goed op gang te brengen). Dit weten we eigenlijk allemaal wel maar toch is dit niet voor iedereen even gewoon. De 1 eet een appel de ander eet pas om 10 uur.

Het gebruik van suikers, koolhydraten en dan name de langzame en snelle varianten bepalen de schommelingen in onze bloedsuikerspiegel en dus ons energieniveau. Het is de kunst om deze suikerspiegel zo vlak mogelijk te houden. De gemiddelde mens is het scherpst tussen 10-12 en 15-17 uur op een werkdag. Dit zijn de momenten voor de belangrijke beslissingen.

Dit doe je onder andere door om de 3 uur iets te eten. Aandacht voor wat je eet. Niet te veel suikers en vetten (alleen de juiste J) , 200 gram groente per dag, 2 stuks fruit, 2 liter water (lauw) per dag en niet te veel koffie (max 3 koppen gaan ons hierbij helpen. Mn het onderwerp koffie bracht het nodige teweeg. Voor Eric Krabbe ligt hier een mooie uitdaging. Hij zit op dit moment op > 15 koppen koffie per dag.

Als laatste punt wat me bijgebleven is,is het onderwerp SNOOZEN. Nadat je wekker gegaan is toch nog even een kwartiertje liggen. Dit is echt funest voor je energiebalans en je ritme. Advies is direct op te staan en te gaan ontbijten. Aan de slag.

Al met al heel veel tips voorbij gehad om iets aan onze levenstijl te doen om gezonder en energieker door het leven te gaan.

De gehele avond was prima qua opzet. Een andere setting (zonder helm, fiets en echte inspanning). Zeer leerzaam. En zeker voor herhaling vatbaar. Ik zie weer uit naar de volgende Thema avond maar eerst moeten we nog een paar keer flink aan de bak op de vrijdagochtend

 

Jochem Leuverink